Süt, bu hastalıklarla savaşta önemli rol oynuyor


Yeni bir araştırmaya göre, sütte bulunan bir bileşik çok yaygın ve tehlikeli bir rahatsızlık olan, metabolik sendrom ile savaşta önemli bir rol oynuyor.

Araştırmacılar sütte bulunan bileşiğin, Metabolik sendrom olarak bilinen kalp hastalığı, yüksek tansiyon, feç, obezite ve şeker hastalığı gibi hastalıkların habercisidir.

Victoria’s Department of Primary Industries ve MG Nutritionals’tan bilim adamları, buldukları bileşiği fareler üzerinde denediler ve bazılarına egzersiz yaptırdılar.

Testler sonucunda elde edilen bulgulara göre, egzersiz yaptırılmayan farelerin kaslarında yağ oranı arttı. Yağ oranı iyi olan kas, metabolik sendrom riskini azaltmada önemli bir faktörken, aynı zamanda iri kaslar aynı zamanda yağları daha çabuk yakıyor.

METABOLİK SENDROM NEDİR?

Aşağıdaki rahatsızlıklardan en az 3 tanesinin bir arada olması durumuna metabolik sendrom denir:

Bel çevresinin normalden fazla olması (erkeklerde 100, kadınlarda 85 cm’den fazla olması).

Kandaki trigliserit seviyesinin 150 mg/dL ya da daha fazla olması.

HDL kolesterol seviyesinin erkeklerde 40 mg/dL, kadınlarda 50 mg/dL’nin altında olması.

Kan basıncının 130/85 mm HG ya da daha yüksek olması.

Prediyabet (açlık kan şekerinin 100 ila 125 mg/dL arasında olması) veya diyabet (açlık kan şekerinin 125 mg/dL’nin üstünde olması). (Vasfiye Özcanbaz)

29 Kasım 2011 tarihinde Sağlık, Yaşam içinde yayınlandı ve , , olarak etiketlendi. Kalıcı bağlantıyı yer imlerinize ekleyin. Yorum yapın.

Yorum bırakın